15 Μαρτίου, 2025
Image default
Ιστορία Βορείου Ηπείρου

Ο δυνατότερος αθλητής του Αρχαίου κόσμου

Ο δυνατότερος αθλητής του Αρχαίου κόσμου

Σχεδόν 2.500 χρόνια πριν, ο Αρχαίος Έλληνας παλαιστής Μίλων ο Κροτωνιάτης θεωρούνταν ο ισχυρότερος άνθρωπος του γνωστού κόσμου.

Ένας άνδρας με απίστευτη δύναμη και αθλητικότητα, μας δίδαξε τρεις βασικές αρχές για την ανάπτυξη των μυών: ξεκίνημα με πολύ ελαφριά βάρη, συνέπεια στις προπονήσεις και σταδιακή αύξηση της έντασης.

Ο Μίλων, από τον Κρότωνα στη Μεγάλη Ελλάδα (σημερινή νότια Ιταλία), ήταν πιθανότατα ο πιο επιτυχημένος παλαιστής της εποχής του. Κατέκτησε έξι φορές το πρωτάθλημα πάλης στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 540 π.Χ. κέρδισε στην κατηγορία των παίδων και αργότερα επικράτησε πέντε συνεχόμενες φορές στην κατηγορία των ανδρών. Κυριάρχησε επίσης στα Πύθια (επτά νίκες), στα Ίσθμια (δέκα νίκες) και στα Νέμεα (εννέα νίκες).

Η μυθική δύναμή του αποδίδεται σε μια απλή αλλά αποτελεσματική μέθοδο προπόνησης. Σύμφωνα με την παράδοση, μια μέρα βρήκε ένα νεογέννητο μοσχάρι και αποφάσισε να το σηκώσει στους ώμους του. Επαναλάμβανε αυτή τη διαδικασία καθημερινά, καθώς το μοσχάρι μεγάλωνε, μέχρι που μετά από τέσσερα χρόνια σήκωνε έναν ενήλικο ταύρο.

Πολλοί θρύλοι περιβάλλουν τη δύναμή του. Λέγεται πως έτρωγε καθημερινά 9 κιλά κρέας, 9 κιλά ψωμί και έπινε 10 λίτρα κρασί. Μια ιστορία αναφέρει πως μετέφερε ο ίδιος το μπρούτζινο άγαλμά του στην Ολυμπία. Άλλη λέει πως κρατούσε ένα ρόδι χωρίς να το σπάσει, ενώ άλλοι προσπαθούσαν να του ανοίξουν τα δάχτυλα. Υποστηρίζεται επίσης ότι μπορούσε να σπάσει μια ταινία γύρω από το κεφάλι του απλώς διογκώνοντας τις φλέβες του.

Ο θάνατός του περιβάλλεται από μύθους. Σύμφωνα με την παράδοση, βρήκε ένα δέντρο με σχισμένο κορμό και επιχείρησε να το σπάσει με τα χέρια του. Όμως, οι σφήνες έπεσαν, ο κορμός έκλεισε και παγιδεύτηκε. Ανήμπορος να ελευθερωθεί, κατασπαράχθηκε από λύκους.

Η ιστορία του ενέπνευσε τη νεότερη τέχνη. Ο θάνατός του απεικονίστηκε σε γλυπτά, όπως το έργο του Pierre Puget (1682), και σε πίνακες του 18ου αιώνα, όπως αυτά των Joseph-Benoît Suvée και James Barry.

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις