Ο θρυλικός χρυσός θησαυρός του Λύκου, βρισκόμενος στην Πελοπόννησο χρονολογείται από την περίοδο του Τουρκικού ζυγού. Στην περιοχή, η οποία είναι γεμάτη από αρχαία ερείπια και ναούς της κλασικής Ελλάδας, έχουν ανακαλυφθεί πολλές χρυσές αρχαιότητες. Σύμφωνα με μια παλιά τοπική δημοσίευση, ο ληστής Λύκος έκρυψε μεγάλες ποσότητες χρυσών νομισμάτων στις υπόγειες στοές του Μαινάλου. Υπάρχει επίσης η φήμη ότι ο καπετάνιος Περδίκας, μέλος της ΕΛΑΣ, έκρυψε κι αυτός χρυσά νομίσματα εκεί.
Ο Γιώργος και ο Αναστάσης Λύκος, παππούς και εγγονός, ήταν δύο από τους πιο διαβόητους ληστές του 19ου αιώνα. Δρούσαν στην Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα και ειδικεύονταν στο να ληστεύουν πλούσιους ανθρώπους ή τοκογλύφους. Μελετούσαν προσεκτικά την οικονομική κατάσταση των στόχων τους και απαιτούσαν περίπου το 20% της περιουσίας τους, λέγοντας πάντα: «Θα το πάρουμε, αλλά θα σας αφήσουμε να ζήσετε». Αν κατά τύχη λάμβαναν μεγαλύτερο ποσό από αυτό που ζητούσαν, λόγω κάποιας προσωπικής αντιπαράθεσης με κάποιον πληροφοριοδότη, έδιναν πίσω ένα μέρος των χρημάτων. Αυτή η «γενναιοδωρία» τους έκανε αρκετούς χωρικούς να τους σεβαστούν ή και να τους συμπαθήσουν. Υπήρχαν μάλιστα φήμες ότι η τοπική χωροφυλακή τους συμπαθούσε.
Η σπηλιά της Γούρας στην Κόρινθο, κοντά στα ερείπια του Αγίου Σπυρίδωνα, συνδέεται με την ιστορία του θησαυρού του Λύκου. Εκεί, το 1870, ο Γιώργος Λύκος είχε αιχμαλωτίσει τον Σωτήρη Σωτηρόπουλο, πρώην Υπουργό Οικονομικών και μελλοντικό Πρωθυπουργό, για 36 ημέρες. Αξιοσημείωτο είναι ότι αρκετοί κάτοικοι της περιοχής πιστεύουν ότι ο θησαυρός του Λύκου είναι κρυμμένος στη σπηλιά της Γούρας. Ένας ηλικιωμένος ποιμένας που ρωτήθηκε για τον θησαυρό πριν από χρόνια απάντησε: «Ξέρω που είναι, αλλά δεν θα το πω. Ο θησαυρός δεν πρέπει να βγει ποτέ».
Η αναζήτηση του θησαυρού συνεχίζεται και σήμερα. Πριν από 40-45 χρόνια, μια ομάδα από το χωριό Ψάρι της Πελοποννήσου αναζητούσε τον θησαυρό, εξερευνώντας τις γύρω περιοχές και τα φαράγγια της Γούρας. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, ο θησαυρός παραμένει κρυμμένος.
Στα νότια, κοντά στα σύνορα με τη Βλαχέρνα, βρίσκεται η τοποθεσία «Λύκος», όπου σύμφωνα με τις παραδόσεις, είχε γίνει μια αιματηρή σύγκρουση μεταξύ της χωροφυλακής και της συμμορίας του. Λογικά, και όπως λέει η παράδοση, ο Λύκος έκρυψε εκεί τεράστια ποσά σε χρυσά νομίσματα.
Το 2000, δύο Έλληνες Αμερικανοί επιχειρηματίες από την Αρκαδία και τη Λακωνία πραγματοποίησαν έρευνες στις σπηλιές και τις καταβόθρες του όρους Μαίναλου, αναζητώντας τον θησαυρό του Λύκου. Ωστόσο, δεν βρήκαν τίποτα.