18 Ιανουαρίου, 2025
Image default
Ιστορία Βορείου Ηπείρου

Ο πτολεμαϊκός ναός που βρέθηκε πρόσφατα στην Αίγυπτο

Μια αρχαιολογική ομάδα από την Αίγυπτο και τη Γερμανία ανακάλυψε πρόσφατα μια καλά διατηρημένη πύλη ενός ναού της Πτολεμαϊκής περιόδου στο αρχαιολογικό χώρο Αθρίβις, βόρεια του Καΐρου.

Η πύλη, η οποία χρονολογείται πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια, αποτελείται από δύο πύργους που πλαισιώνουν την κεντρική είσοδο ενός ναού. Έχει πλάτος περίπου 50 μέτρα και αρχικά το ύψος της έφτανε τα 18 μέτρα. Οι αρχαιολόγοι συγκρίνουν τη δομή της με την πύλη του Ναού του Λούξορ, ενός από τους πιο γνωστούς αρχαίους ναούς της Αιγύπτου. Η πρόσφατη έρευνα επικεντρώθηκε στον βόρειο πύργο της πύλης, ενώ οι αρχαιολόγοι σχεδιάζουν να εξετάσουν τον χώρο πίσω από αυτήν, όπου ελπίζουν να βρουν περισσότερα κατάλοιπα του ναού.

Οι επιγραφές που βρέθηκαν στην πύλη αποκαλύπτουν ότι ο Πτολεμαίος VIII, βασιλιάς του 2ου αιώνα π.Χ., ήταν υπεύθυνος για τη διακόσμηση και πιθανώς την κατασκευή της. Ο Πτολεμαίος VIII, γιος του Πτολεμαίου V και της Κλεοπάτρας I, ήταν γνωστός για την πολιτική του δεξιότητα, αλλά και για τις συγκρούσεις του με τα αδέρφια του, Πτολεμαίο VI και Κλεοπάτρα II.

Η Πτολεμαϊκή περίοδος (305–30 π.Χ.) ξεκίνησε όταν ο στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πτολεμαίος I, ανέλαβε την εξουσία στην Αίγυπτο μετά την κατάκτηση της περιοχής από τον Αλέξανδρο. Αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται από την πολιτισμική σύντηξη ελληνικών και αιγυπτιακών στοιχείων, που αποτυπώνεται στην τέχνη και την αρχιτεκτονική της εποχής. Η δυναστεία των Πτολεμαίων ήταν η τελευταία που κυβέρνησε την Αίγυπτο πριν την ενσωμάτωσή της στη Ρωμαϊκή Δημοκρατία.

Η αρχαία πόλη Αθρίβι στην Κάτω Αίγυπτο γνώρισε μεγάλη ακμή κατά την Πτολεμαϊκή περίοδο, αλλά παρέμεινε ενεργή και κατά τις ρωμαϊκές και βυζαντινές περιόδους. Ήταν κέντρο λατρείας του θεού Μιν-Ρα, της συζύγου του, της θεάς Ρεπίτ, και του γιου τους, Κολάνθη. Ο χώρος, που βρίσκεται κοντά στο σημερινό Σοχάγκ, περιλαμβάνει ναούς, νεκροπόλεις και αρχαία λατομεία. Αν και οι ανασκαφές στον χώρο ξεκίνησαν από τον 19ο αιώνα και συνεχίζονται συστηματικά από το 2003, μεγάλο μέρος του παραμένει ανεξερεύνητο.

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις