Μίνι περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια ξεκινάει σήμερα (19/12) ο Νίκος Δένδιας, με έντονο διμερές και περιφερειακό ενδιαφέρον.
Στόχος του Υπουργείου Εξωτερικών είναι να δοθεί ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών και να αναδειχθεί ο ενεργότερος ρόλος που επιδιώκει η Ελλάδα στην περιοχή.
Σύμφωνα με αρμόδιες διπλωματικές πηγές, η Αθήνα θέλει να εκπέμψει μήνυμα σταθερότητας και συνεργασίας, ενόψει μάλιστα της νέας χρονιάς η οποία αναμένεται «θερμή» εξαιτίας των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία και της αναθεωρητικής πολιτικής που ακολουθεί η Άγκυρα στην ευρύτερη περιοχή.
Η περιοδεία του κ. Δένδια ξεκινάει από τη Σερβία, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να συναντά σήμερα τον ομόλογό του, Ίβιτσα Ντάσιτς, στο Βελιγράδι.
Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες όπου αναμένεται να δοθεί έμφαση στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, με την Αθήνα να αναλαμβάνει ρόλο μεσολαβητή με της Βρυξέλλες, ενώ στο τραπέζι θα βρεθούν ακόμη τα ζητήματα της ασφάλειας και της σταθερότητας της περιοχής, η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στην οικονομία, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Οι δύο υπουργοί διατηρούν συχνή επικοινωνία ενώ η σημερινή επίσκεψη του Νίκου Δένδια έρχεται σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Ίβιτσα Ντάσιτς στην Αθήνα, στις 8 Νοεμβρίου.
Μετά τις συνομιλίες, αναμένεται να λάβουν χώρα κοινές δηλώσεις.
Ο δεύτερος, και πιο σημαντικός σταθμός στη βαλκανική περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών, είναι τα Τίρανα.
Ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στην αλβανική πρωτεύουσα την Τετάρτη για επαφές με την ομόλογό του και αξιωματούχους της χώρας ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται συνάντηση και με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα.
Η ελληνική πλευρά αναμένει να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα της υπογραφής συνυποσχετικού, ώστε οι δύο χώρες να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να λύσουν τις διαφορές τους στο θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.
Σημαντικά βήματα στην πορεία αυτή έγιναν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αλβανία για τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων που έλαβε χώρα στις αρχές Δεκεμβρίου στα Τίρανα.
«Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να λύνει τέτοιου είδους εκκρεμότητες με μοναδικό γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο» είχε διαμηνύσει ο κ. Μητσοτάκης και σε αυτόν τον άξονα θα συνεχιστεί η στρατηγική της Αθήνας, με στόχο το συνυποσχετικό να υπογραφεί από τις δύο πλευρές το συντομότερο δυνατό, ακόμη και εντός του πρώτου μισού του 2023.
Ο λόγος που η ελληνική πλευρά θέλει να κλείσει και αυτή την εκκρεμότητα όσο το δυνατόν γρηγορότερα είναι αφενός η επιθετική πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή η οποία αναμένεται να ενταθεί μέσα στους επόμενους μήνες λόγω των εκλογών στη γείτονα, και αφετέρου γιατί αν υπογράψει την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αλβανία, τότε σφίγγει ο «κλοιός» για την Τρίπολη και την Άγκυρα, τις μοναδικές χώρες της περιοχής που αρνούνται να εφαρμόσουν τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αλβανική πλευρά εμφανίζεται θετική στην επίσπευση του συνυποσχετικού, ωστόσο ζητά από την Αθήνα πιο ενεργή εμπλοκή στο θέμα του Κοσόβου αλλά και υποστήριξη στη διαδικασία ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με πληροφορίες από cnn.gr