18.1 C
Livinë
20 Μαΐου, 2024
Image default
Νέα από τον τόπο μας

Προβλήματα με το δικαστικό σώμα, διαφθορά στη διακυβέρνηση

Προβλήματα με το δικαστικό σώμα, διαφθορά στη διακυβέρνηση

Ελλείψεις στην ανεξαρτησία και την ακεραιότητα του δικαστικού σώματος, έλλειψη ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και η συνεχιζόμενη διαφθορά στην κυβέρνηση, την επιβολή του νόμου και τους τοπικούς θεσμούς ήταν τα κύρια προβλήματα στην Αλβανία τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με την Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Αν και το σύνταγμα προβλέπει ανεξάρτητο δικαστικό σώμα, «η πολιτική πίεση, ο εκφοβισμός, η διαφθορά και οι περιορισμένοι πόροι εμπόδισαν το δικαστικό σώμα να λειτουργήσει πλήρως, ανεξάρτητα και αποτελεσματικά», ανέφερε η έκθεση.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι υπήρξε επίσης πρόοδος, αναφέροντας την Ειδική Δομή Καταπολέμησης της Διαφθοράς (SPAK), η οποία κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους ερεύνησε, διώξε και τιμώρησε ανώτερα στελέχη και μέλη του οργανωμένου εγκλήματος, που εμπλέκονται σε διαφθορά.

Η διαφθορά, αναφέρει η έκθεση, ήταν παρούσα σε όλους τους κλάδους και τα επίπεδα της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων συμβάσεων και των συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.

Ένα από τα κύρια προβλήματα που αναφέρεται στην έκθεση είναι η κατάσταση των μέσων ενημέρωσης και η πίεση σε αυτά.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι «η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, οι επιχειρήσεις και οι εγκληματικές ομάδες προσπάθησαν να επηρεάσουν τα μέσα ενημέρωσης με ακατάλληλους και αδιαφανείς τρόπους».

Ωστόσο, τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης είναι ελάχιστα, καθώς τα περισσότερα μέσα ανήκουν σε ισχυρούς επιχειρηματίες με κεκτημένα συμφέροντα που χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της κερδοσκοπίας και της προώθησης συμφερόντων που έχουν με κόμματα, αναφέρει η έκθεση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει επίσης ότι υπήρξαν αξιόπιστες αναφορές ότι ανώτερα στελέχη των μέσων ενημέρωσης χρησιμοποίησαν τη βία για να εκβιάσουν επιχειρήσεις, απειλώντας τες με αρνητική κάλυψη.

Η πολιτική πίεση, η διαφθορά και η έλλειψη χρηματοδότησης περιόρισαν τα ανεξάρτητα έντυπα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι φέρεται να άσκησαν αυτολογοκρισία, αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η έκθεση της Διεθνούς Αποστολής Παρακολούθησης Εκλογών μετά τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου 2021 εκτίμησε ότι οι δημοσιογράφοι παρέμειναν ευάλωτοι στην πίεση και τη διαφθορά.

Αναφερόμενη σε αυτές τις εκλογές, η έκθεση αναφέρει ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Αποστολή Παρατηρητών, αν και οι εκλογές ήταν γενικά καλά οργανωμένες, το κυβερνών κόμμα εξασφάλισε σημαντικά πλεονεκτήματα από το γεγονός ότι ήταν στην εξουσία, από τον έλεγχο των τοπικών διοικήσεων και από την κατάχρηση πόρων.

Η έκθεση αναφέρει επίσης το όφελος που εξασφάλισε η κυβέρνηση από τη θετική κάλυψη των κρατικών θεσμών από τα μέσα ενημέρωσης, καθώς και από αξιόπιστους ισχυρισμούς για εκτεταμένη εξαγορά ψήφων από πολιτικά κόμματα και την παράνομη εξαγωγή και χρήση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Η έκθεση αναφέρει ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών και πολιτικοί κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι εφάρμοσε επιλεκτικά τον νόμο για κατάσχεση περιουσίας για πολιτικούς σκοπούς.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το βίαιο κλείσιμο επαγγελματικών χώρων βουλευτή της αντιπολίτευσης, ο οποίος είπε ότι η εταιρεία του ήταν στόχος, καθώς κατηγόρησε επανειλημμένα και δημοσίως κυβερνητικά στελέχη για διαφθορά.

Αναφέρεται και η κατεδάφιση ξενοδοχείου τον Δεκέμβριο από την Εθνική Επιθεώρηση Προστασίας της Επικράτειας, αναφέροντας ως αιτία σοβαρές παραβιάσεις της οικοδομικής νομοθεσίας.

Η έκθεση αναφέρει το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, ο οποίος διαθέτει επίσης πολλά μέσα ενημέρωσης και άλλες επιχειρήσεις, ισχυρίζεται ότι το ξενοδοχείο του κατεδαφίστηκε για να φιμωθεί η κριτική και η αντιπολίτευση, ενώ η κυβέρνηση είπε ότι ενήργησε σύμφωνα με τους υπάρχοντες νόμους.

Μιλώντας για τα δικαιώματα των γυναικών, η έκθεση σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν εφάρμοσε αποτελεσματικά το νόμο όταν πρόκειται για βιασμό.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι αρχές δεν έχουν δημοσιεύσει στοιχεία για ποινικές διώξεις για περιπτώσεις συζυγικού βιασμού. Η έννοια του συζυγικού βιασμού δεν είναι καλά κατανοητή και οι αρχές συχνά δεν τον θεωρούν έγκλημα, αναφέρει η έκθεση.

Αν και ο νόμος απαγορεύει τη σεξουαλική παρενόχληση, οι αξιωματούχοι σπάνια εφάρμοσαν την υποχρεωτικότητα του νόμου, σύμφωνα με την έκθεση. 

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις