Ο Τόμας Μπρους ή αλλιώς Λόρδος Έλγιν, 7ος Κόμης του Έλγιν και πρέσβης της Αγγλίας στην Κωνσταντινούπολη, ήταν υπεύθυνος για την αφαίρεση πολύτιμων αρχαίων γλυπτών από τον Παρθενώνα το καλοκαίρι του 1801.
Ο Σκωτσέζος διπλωμάτης, ζούσε σε μια εποχή διαφορετική από τη σημερινή, αλλά ακόμη και τότε υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στη Βρετανία για την απομάκρυνση των γλυπτών από τον Παρθενώνα. Τον Μάιο του 1800, ο Έλγιν έστειλε στην Αθήνα τον Γραμματέα της Πρεσβείας, Ουίλιαμ Χάμιλτον, με έξι Ιταλούς καλλιτέχνες και τεχνίτες, για να μελετήσουν τα αρχαία μνημεία της Αττικής. Αρχικός του στόχος ήταν να αποκτήσει εκμαγεία για τη διακόσμηση της έπαυλής του στη Σκωτία.
Ωστόσο, η συμμαχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τη Βρετανία ενάντια στη Γαλλία έδωσε στον Έλγιν την ευκαιρία να αποκτήσει μια μεγάλη συλλογή αρχαιοτήτων. Το 1801 εξασφάλισε επιστολή από τον Καϊμακάμη Σεγκούτ Αμπντουλάχ, που επέτρεπε ανασκαφές γύρω από την Ακρόπολη, υπό την προϋπόθεση να μην προκληθεί ζημιά στα μνημεία. Από το 1801 έως το 1804, τα συνεργεία του Έλγιν εργάζονταν στην Ακρόπολη, προκαλώντας σημαντικές φθορές στα γλυπτά και το μνημείο. Αφαίρεσαν περίπου τα μισά γλυπτά του Παρθενώνα και μερικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα οποία μετέφεραν στη Βρετανία.
Τα πρώτα κιβώτια με τα γλυπτά φορτώθηκαν στο πλοίο του Έλγιν, “Mentor”, το οποίο βυθίστηκε κοντά στα Κύθηρα. Η ανάκτηση των αρχαιοτήτων διήρκεσε δύο χρόνια. Ο Έλγιν επέστρεψε στην Αγγλία το 1806, όπου δέχθηκε έντονη κριτική από συμπατριώτες του, που τον κατηγόρησαν για κλοπή και βανδαλισμό.