Στην καρδιά της Θεσσαλίας, στις καταπράσινες πλαγιές του όρους Κερκέτιου, γνωστού και ως Κόζιακα, βρίσκεται το περίφημο «Μονοπάτι του Ασκληπιού». Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, εδώ ο θεός της ιατρικής, Ασκληπιός, συνέλεγε ιαματικά βότανα για να θεραπεύει τους ασθενείς του. Σήμερα, η περιοχή φιλοξενεί περίπου 2.700 είδη βοτάνων, καθιστώντας το βουνό ένα μοναδικό φυσικό φαρμακείο.
Η Θεσσαλία έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία της ιατρικής. Από τον Όλυμπο, κατοικία των θεών, μέχρι το Πήλιο, όπου ο Χείρων ο Κένταυρος δίδαξε τους μυθικούς ήρωες, και τη Λάρισα, όπου ταξίδεψε ο Ιπποκράτης, η περιοχή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιατρικής παράδοσης. Το Κερκέτιο, με το Μονοπάτι του Ασκληπιού, συνεχίζει αυτή την κληρονομιά.
Το βουνό είναι ενταγμένο στο δίκτυο NATURA 2000, γεγονός που προσελκύει πλήθος επισκεπτών, ιδιαίτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι. Το μονοπάτι διασχίζει ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς, κάτω από αιωνόβια πλατάνια και δίπλα στα κρυστάλλινα νερά του Κεφαλοπόταμου, που πηγάζει από την καρδιά του Κερκέτιου και διασχίζει τα χωριά Γοργογύρι και Ξυλοπάροικο, πριν φτάσει στα Τρίκαλα και καταλήξει στον Πηνειό. Τα νερά του ποταμού, ορμητικά τον χειμώνα και γαλήνια το καλοκαίρι, προσθέτουν στη μαγεία του τοπίου, που αλλάζει όψη με τις εποχές.
Η τοπική κοινότητα έχει αναπτύξει εκτεταμένο δίκτυο διαδρομών μήκους 44 χιλιομέτρων για ποδηλασία, πεζοπορία και τρέξιμο, καθιστώντας το μονοπάτι δημοφιλή προορισμό για φυσιολάτρες. Το όνομά του επιλέχθηκε λόγω του μύθου που το συνοδεύει, καθώς εδώ, σύμφωνα με την παράδοση, ο Ασκληπιός συγκέντρωνε τα βότανα με τις θεραπευτικές ιδιότητες.
Η συλλογή βοτάνων αποτελούσε για χρόνια βασικό μέσο βιοπορισμού για τους κατοίκους των γύρω χωριών. Οι βοτανολόγοι έχουν καταγράψει 2.700 διαφορετικά είδη, αριθμός που καθιστά το Κερκέτιο πρώτο παγκοσμίως σε ποικιλία βοτάνων, ξεπερνώντας ακόμα και βουνά όπως εκείνα του Πακιστάν. Οι κάτοικοι μάζευαν τίλιο, ρίγανη, τσάι του βουνού, αγριοτριαντάφυλλο, θυμάρι, κρανιά και άλλα αρωματικά φυτά, τα οποία πουλούσαν σε εμπόρους από την Εύβοια και την Αθήνα.
Η ιστορία της περιοχής είναι στενά συνδεδεμένη με την αρχαιότητα και το Βυζάντιο. Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν αρχαιολογικά κατάλοιπα από έναν οικισμό του 3ου αιώνα π.Χ., ενώ κοντά στο Γοργογύρι υπήρχαν δώδεκα νερόμυλοι από τη βυζαντινή εποχή.
Ο Ασκληπιός, γιος του Απόλλωνα και της πριγκίπισσας Κορωνίδας, γεννήθηκε κάτω από δραματικές συνθήκες. Η μητέρα του πέθανε κατά τον τοκετό και ο Απόλλωνας έσωσε το βρέφος από τη νεκρική πυρά. Ο μικρός Ασκληπιός ανατράφηκε από τον Κένταυρο Χείρωνα, ο οποίος του δίδαξε την τέχνη της ιατρικής και τη χρήση των θεραπευτικών βοτάνων.
Ο Όμηρος στην «Ιλιάδα» τον αναφέρει ως ικανό γιατρό και πατέρα των δύο Ελλήνων ιατρών στον Τρωικό Πόλεμο, Μαχάονα και Ποδαλείριου. Στα μεταγενέστερα χρόνια, ο Ασκληπιός λατρεύτηκε ως θεός της ιατρικής. Η λατρεία του ξεκίνησε από τη Θεσσαλία και εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα, με τα πιο γνωστά ιερά του στην Επίδαυρο και τη Ρώμη, όπου λατρευόταν ως Aesculapius.