Η Βρετανία σκοπεύει να ζητήσει από το Κόσοβο να δεχτεί μετανάστες που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με μικρές βάρκες, στο πλαίσιο σχεδίων για τη δημιουργία σειράς «κέντρων επιστροφής» εκτός της χώρας, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα The Times. Το Κόσοβο βρίσκεται σε μια σύντομη λίστα εννέα χωρών που έχουν εντοπιστεί από Βρετανούς υπουργούς και αξιωματούχους ως πιθανοί προορισμοί για την εγκατάσταση αυτών των κέντρων, στα οποία θα στέλνονται όσοι αιτούντες άσυλο έχουν λάβει τελική απόρριψη όλων των προσφυγών τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η πρόεδρος του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι, δήλωσε ότι η χώρα της είναι «ανοικτή» σε συνομιλίες για μια πιθανή συμφωνία που θα επιτρέπει τη φιλοξενία αποτυχημένων αιτούντων άσυλο από τη Βρετανία. Εκτός από το Κόσοβο, στη λίστα βρίσκονται και η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς και ορισμένες χώρες εκτός Ευρώπης, με τις οποίες το Λονδίνο στοχεύει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεκινήσει επίσημες συνομιλίες με καμία χώρα, ωστόσο οι βρετανικές αρχές ελπίζουν να έχουν σημειώσει πρόοδο μέχρι το φθινόπωρο, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο θα φιλοξενήσει στο Λονδίνο μια συνάντηση ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με κύριο θέμα στην ατζέντα τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης.
Οι υπουργοί αρχικά ευελπιστούσαν ότι η Αλβανία θα δεχόταν να φιλοξενήσει μία από αυτές τις δομές, όμως ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα απέρριψε το ενδεχόμενο την περασμένη εβδομάδα.
Κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν το Κόσοβο ως έναν «πιθανό» προορισμό για την εγκατάσταση ενός τέτοιου κέντρου, καθώς βρίσκεται πάνω σε μία από τις κύριες διαδρομές που χρησιμοποιούν παράτυποι μετανάστες με κατεύθυνση την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, σχεδόν 22.000 μετανάστες πέρασαν πέρυσι από τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων για να εισέλθουν στην ΕΕ.
Η διέλευση των μεταναστών από το κράτος που φιλοξενεί το κέντρο επιστροφής θεωρείται κρίσιμο στοιχείο για να διευκολυνθεί νομικά η διαδικασία απέλασής τους. Η Βρετανία θα μπορούσε έτσι να υποστηρίξει ότι οι μετανάστες είχαν τη δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο σε μία «ασφαλή» χώρα, αλλά επέλεξαν να μην το κάνουν.
Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2025, πάνω από 3.000 μετανάστες πέρασαν στην ΕΕ μέσω της Βαλκανικής Οδού, εκ των οποίων οι 804 μόνο τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον Frontex, τον ευρωπαϊκό οργανισμό για τα σύνορα. Την πλειοψηφία των αφίξεων αποτελούσαν Αφγανοί, Τούρκοι και Σύροι.