18 Ιανουαρίου, 2025
Image default
Ιστορία Βορείου Ηπείρου

Το μοναδικό σωζόμενο χειρόγραφο της Κλεοπάτρας είναι μια ελληνική λέξη

Η μοναδική γνωστή γραπτή υπογραφή της βασίλισσας Κλεοπάτρας βρίσκεται σε ένα αρχαίο πάπυρο, όπου εμφανίζεται η ελληνική λέξη «γίνεσθοι», που σημαίνει «να γίνει» ή «ας γίνει έτσι».

Αυτό το εξαιρετικό έγγραφο, ένα βασιλικό διάταγμα που χρονολογείται από το 33 π.Χ., χορηγεί φορολογική απαλλαγή στον Ρωμαίο αξιωματικό Πόπλιο Κανίδιο, στενό συνεργάτη του Μάρκου Αντώνιου. Σύμφωνα με το πάπυρο, ο Κανίδιος επιτρεπόταν να εξάγει ετησίως δέκα χιλιάδες σακιά σιτάρι και να εισάγει πέντε χιλιάδες αμφορείς κρασί χωρίς φορολόγηση. Η ελληνική επιγραφή «γίνεσθοι» στο τέλος του κειμένου, πιστεύεται ότι γράφτηκε από την ίδια την Κλεοπάτρα, δείχνοντας την άμεση εμπλοκή της στη διακυβέρνηση.

Το έγγραφο υπογράφτηκε δύο χρόνια πριν τη Μάχη του Ακτίου το 31 π.Χ., όπου η Κλεοπάτρα και ο Μάρκος Αντώνιος ηττήθηκαν από τον Οκταβιανό Αύγουστο, γεγονός που σηματοδότησε το τέλος της δυναστείας των Πτολεμαίων.

Ο Ολλανδός καθηγητής αρχαίας ιστορίας, Πίτερ βαν Μίνεν, δήλωσε ότι το έγγραφο πιθανότατα προοριζόταν για εσωτερική επικοινωνία με υψηλόβαθμο αξιωματούχο. Υποστήριξε ότι η λέξη «γίνεσθοι» φέρει τα χαρακτηριστικά της γραφής των γραφέων της αυλής, αλλά η υπογραφή αποδίδεται στην ίδια την Κλεοπάτρα.

Το περιεχόμενο είναι σύντομο: περιλαμβάνει το κείμενο του διατάγματος, τη χειρόγραφη συγκατάθεση της βασίλισσας και την ημερομηνία παραλαβής στην Αλεξάνδρεια. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η Κλεοπάτρα ήταν η μόνη αρμόδια για την έγκριση τέτοιων διαταγμάτων, και η υπογραφή της αναγνωριζόταν από τους αξιωματούχους που αναπαρήγαν και διένειμαν τα έγγραφα.

Η επιβίωση του παπύρου οφείλεται στην ξηρή κλιματική συνθήκη της Αιγύπτου. Μάλιστα, πολλά αρχαία κείμενα έχουν βρεθεί μέσα σε μούμιες, καθώς απορριπτόμενοι πάπυροι χρησιμοποιούνταν ως υλικό πλήρωσης στις κοιλότητες κατά τη διαδικασία της ταρίχευσης. Αυτή η πρακτική βοήθησε άθελά της στη διατήρηση πολύτιμων ιστορικών εγγράφων.

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις