Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, στον πρώτο όροφο του καφενείου Φορλίδα λειτουργούσε χάνι. Εκείνη την εποχή, οι ταξιδιώτες από τα νησιά των Βορείων Σποράδων, όπως η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Αλόννησος, που είχαν προορισμό τον Βόλο, διανυκτέρευαν στο χάνι του Φορλίδα. Το επόμενο πρωί, κατηφόριζαν στη Μηλίνα, όπου έπαιρναν το καραβάκι για την πρωτεύουσα της Μαγνησίας, καθώς δεν υπήρχε δρόμος τότε.
Το χάνι είχε φιλοξενήσει σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και της ελληνικής ιστορίας, όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο οποίος διανυκτέρευε εκεί κατά τα ταξίδια του. Ο Παπαδιαμάντης, γνωστός ως ο «άγιος των ελληνικών γραμμάτων», επισκεπτόταν συχνά το χάνι καθώς ταξίδευε από και προς την πατρίδα του, τη Σκιάθο.
Στο καφενείο Φορλίδα, εκτός από τον Παπαδιαμάντη, σύχναζαν και άλλες διακεκριμένες προσωπικότητες, όπως ο λογοτέχνης και ποιητής Κώστας Βάρναλης και ο παιδαγωγός Αλέξανδρος Δελμούζος.
Το καφενείο Φορλίδα έχει διαδραματίσει ποικίλους ρόλους στην ιστορία του. Έχει λειτουργήσει ως κρεοπωλείο, ταβέρνα και κουρείο του χωριού. Ο Μανώλης Φορλίδας, ο σημερινός ιδιοκτήτης, διατηρεί το καφενείο κυρίως για κοινωνικούς λόγους, καθώς τους χειμερινούς μήνες αποτελεί το σημείο συνάντησης των μονίμων κατοίκων, όπου ανταλλάσσουν απόψεις για την πολιτική ζωή και τα προβλήματά τους.
Ο πρώτος Φορλίδας, εκτός από καφετζής, ήταν και μουσικός. Ο Μανώλης Φορλίδας θυμάται πως ο παππούς του και άλλοι μουσικοί μαζεύονταν στο καφενείο και έπαιζαν μουσική.
Το καφενείο Φορλίδα, που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1785, είναι το αρχαιότερο της Ελλάδας. Επτά γενιές της οικογένειας Φορλίδα έχουν περάσει από το καφενείο, με τον Μανώλη Φορλίδα να συνεχίζει την παράδοση που ξεκίνησε ο προπροπάππους του, Γιάννης Φορλίδας.
Το καφενείο βρίσκεται στο κέντρο του χωριού Λαύκος, στην πλατεία με τα γιγάντια σκιερά πλατάνια. Το παραδοσιακό χωριό και το πέτρινο αρχοντικό, όπου στεγάζεται το καφενείο, παραπέμπουν σε μια άλλη εποχή.
Το καφενείο έχει χτίσει το δικό του μύθο και έχει γίνει γνωστό ακόμα και στις Βρυξέλλες, όταν φωτογραφία του εκτέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο το 2016. Σήμερα, στα 81 του χρόνια, ο Μανώλης Φορλίδας συνεχίζει να σερβίρει καθημερινά, προσφέροντας παραδοσιακό ελληνικό καφέ σε μια ατμόσφαιρα που έχει διατηρήσει την γοητεία του παρελθόντος.
Το χωριό Λαύκος, που κάποτε είχε 2.500 μόνιμους κατοίκους, σήμερα αριθμεί μόλις 511. Ο 81χρονος Μανώλης Φορλίδας πιθανώς θα είναι ο τελευταίος της οικογένειας που θα διατηρήσει το καφενείο, καθώς τα παιδιά του ζουν και εργάζονται στην Αθήνα. Ο εγγονός του τον επισκέπτεται κατά τις διακοπές και τον βοηθάει, αφήνοντας ένα μικρό παράθυρο ελπίδας για τη συνέχιση της παράδοσης.