14.2 C
Livinë
13 Δεκεμβρίου, 2024
Image default
Ιστορία Βορείου Ηπείρου

Το παλαιότερο κρασί στην Ευρώπη ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα

Το παλαιότερο κρασί στην Ευρώπη ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα

Η παλαιότερη ένδειξη κρασιού στην Ευρώπη ανακαλύφθηκε πρόσφατα στους αρχαίους Φιλίππους, όπως ανακοίνωσε το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Η έρευνα αποκάλυψε ότι η παραγωγή και κατανάλωση κρασιού στην Ευρώπη ξεκινά από την προϊστορική Ελλάδα.

Στους Φιλίππους βρέθηκαν χιλιάδες αρχαία κουκούτσια σταφυλιών και υπολείμματα από πατημένα σταφύλια σε σπίτι που καταστράφηκε από πυρκαγιά το 4300 π.Χ. Το Τμήμα Αρχαιολογίας του ΑΠΘ διεξάγει αρχαιοβοτανική έρευνα για πάνω από 20 χρόνια, χρησιμοποιώντας την τεχνική της αρχαιολογικής επίπλευσης. Με τη μέθοδο αυτή, αρχαιολογικά δείγματα τοποθετούνται σε δεξαμενή νερού για να αναδειχθούν φυτικά και άλλα υπολείμματα.

Η Σουλτάνα-Μαρία Βαλαμώτη, καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας και διευθύντρια του Εργαστηρίου Διεπιστημονικής Έρευνας στην Αρχαιολογία του ΑΠΘ, ανέφερε ότι «τα πρώτα βήματα της έρευνας οδήγησαν σε αυτά τα ευρήματα». Η ίδια τόνισε πως η μελέτη του πανεπιστημίου παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την κοινωνική και οικονομική οργάνωση, τις καθημερινές δραστηριότητες, και τις γεωργικές πρακτικές στη βόρεια Ελλάδα από την 7η έως την 1η χιλιετία π.Χ.

Το Τμήμα Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, στο οποίο ηγείτο ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην αρχαιολογική έρευνα. Ο Χουρμουζιάδης ηγήθηκε ανασκαφών σε σημαντικούς προϊστορικούς οικισμούς στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, όπως το Διμήνι και το Δισπηλιό. Στο Δισπηλιό, το 1992, ανακαλύφθηκαν αντικείμενα όπως κεραμικά, σπόροι, οστά, και η περίφημη ξύλινη πινακίδα, η οποία παρουσιάστηκε το 1994 στο ΑΠΘ.

Ο Χουρμουζιάδης, που απεβίωσε το 2013, έγραψε για το πώς το χώμα διατηρεί τα ίχνη της ζωής και των συναισθημάτων των ανθρώπων της αρχαιότητας, αφήνοντας πολύτιμη παρακαταθήκη για την κατανόηση του παρελθόντος.

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις