Ορισμένοι μελετητές αναγνωρίζουν ότι κάποιες παραδόσεις της ελληνικής μυθολογίας παρουσιάζουν εντυπωσιακές ομοιότητες με αφηγήσεις από τη Βίβλο. Σύμφωνα με κάποιες θεωρίες, ορισμένα πρόσωπα της Παλαιάς Διαθήκης ίσως εμφανίζονται και στη μυθολογία των Ελλήνων. Μια από αυτές υποστηρίζει ότι ο διάσημος Μωυσής της Αιγύπτου μπορεί να εντοπίζεται σε ελληνικές πηγές. Είναι όμως πράγματι ο Μωυσής παρών στη μυθολογία των Ελλήνων ή πρόκειται απλώς για μια αυθαίρετη σύνδεση;
Ο Μωυσής εμφανίζεται στα βιβλία της Εξόδου, του Λευιτικού, των Αριθμών και του Δευτερονομίου στη Βίβλο. Η Εξοδος περιγράφει το πιο γνωστό μέρος της ζωής του: πώς, ως βρέφος Εβραϊκής καταγωγής, τοποθετήθηκε μέσα σε ένα καλάθι στο Νείλο και βρέθηκε από την κόρη του Φαραώ. Ως ενήλικας, προσπάθησε να υπερασπιστεί τους συμπατριώτες του, που ζούσαν ως σκλάβοι στην Αίγυπτο. Όταν όμως σκότωσε έναν Αιγύπτιο, αναγκάστηκε να διαφύγει και έμεινε για σαράντα χρόνια σε άλλη γη. Αργότερα, ο Θεός του ανέθεσε να επιστρέψει και να απελευθερώσει τον λαό του. Ο Φαραώ αρνήθηκε, αλλά μετά από δέκα καταστροφικές πληγές υποχώρησε.
Ο Μωυσής οδήγησε τους Ισραηλίτες έξω από την Αίγυπτο, διέσχισαν την Ερυθρά Θάλασσα, όπου πνίγηκε ο στρατός του Φαραώ που τους καταδίωκε, και έφτασαν στην έρημο του Σινά. Εκεί, τους παρέδωσε μια εκτενή λίστα εντολών από τον Θεό, γνωστή ως Μωσαϊκός Νόμος. Επιπλέον, συνέγραψε τα πέντε πρώτα βιβλία της Βίβλου και άλλα θρησκευτικά και ποιητικά κείμενα.
Η θεωρία ότι ο Μωυσής εμφανίζεται στη μυθολογία των Ελλήνων βασίζεται στην ιδέα ότι οι Έλληνες είχαν γνώση της ύπαρξής του. Αν δεν τον γνώριζαν, δεν θα μπορούσε να υπάρχει στις αφηγήσεις τους. Στην πραγματικότητα, ο Μωυσής αναφέρεται σε αρκετές ελληνικές πηγές. Ο Αιγύπτιος ιερέας Μανέθων, που έζησε τον 3ο αιώνα π.Χ. στην ελληνιστική Αίγυπτο, αναφέρει τον Μωυσή στην ιστορία του για την Αίγυπτο. Καθώς οι Έλληνες εκείνης της εποχής διάβαζαν τα έργα του, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ήξεραν για τον Μωυσή.
Αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχουν ενδείξεις πως οι Έλληνες γνώριζαν τον Μωυσή και πριν από την ελληνιστική περίοδο. Ο Έλληνας ιστορικός Διόδωρος ο Σικελιώτης, του 1ου αιώνα π.Χ., αναφέρεται στην καταγωγή των Ιουδαίων, βασιζόμενος σε πληροφορίες του Εκαταίου από την Άβδηρα, Έλληνα ταξιδευτή που έζησε περίπου το 300 π.Χ. Παρόλο που η αφήγηση του Εκαταίου διαφέρει σε σημεία από την βιβλική, η βασική ιστορία του Μωυσή παραμένει ίδια. Αυτό αποδεικνύει ότι ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ., οι Έλληνες είχαν γνώση του προσώπου του Μωυσή.
Αρχαίοι συγγραφείς επιχείρησαν να ταυτίσουν τον Μωυσή με τον Μουσαίο, μορφή της ελληνικής μυθολογίας. Η αρχική σύνδεση φαίνεται να προέρχεται από την ομοιότητα των ονομάτων τους. Αλλά υπάρχουν κι άλλα κοινά στοιχεία; Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, ο Μουσαίος ήταν ένας σοφός, φιλόσοφος, προφήτης, ποιητής, μουσικός και ιστορικός. Θεωρείται ιδρυτής μιας ιερατικής ποιητικής παράδοσης στην Αθήνα. Φέρεται να έζησε την εποχή του Ηρακλή και να είχε στενή σχέση με τον Ορφέα, έναν άλλο θρυλικό προφήτη και ποιητή.
Μπορεί κανείς να διακρίνει ομοιότητες με τον Μωυσή: και οι δύο ήταν προφήτες, καθώς μετέφεραν θείες αποκαλύψεις. Και οι δύο έγραψαν ποιητικά και θρησκευτικά κείμενα, και καταπιάστηκαν με την ιστορία του λαού τους.
Ωστόσο, υπάρχει ένας βασικός λόγος που ο Μουσαίος δεν μπορεί να ήταν ο Μωυσής: έζησαν σε διαφορετικές εποχές. Αν και ο Μωυσής συχνά τοποθετείται την εποχή του Ραμσή Β΄, δηλαδή τον 13ο αιώνα π.Χ., ο ίδιος ο Ραμσής δεν αναφέρεται στη Βίβλο. Σύμφωνα με τη βιβλική χρονολογία και τη γενεαλογική σειρά που φτάνει μέχρι τον προφήτη Σαμουήλ, ο Μωυσής έζησε γύρω στο 1500 π.Χ., δηλαδή περίπου τρεις αιώνες πριν από την παραδοσιακή εποχή του Μουσαίου.
Αν εξετάσουμε πιο προσεκτικά τις αναφορές στη μυθολογική εποχή του Μουσαίου, η θεωρία της ταύτισης αποδυναμώνεται ακόμη περισσότερο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Τρωικός Πόλεμος, με τον οποίο σχετίζεται χρονολογικά ο Ηρακλής και επομένως και ο Μουσαίος, έγινε αρκετούς αιώνες αργότερα από την παραδοσιακή χρονολόγηση.
Επιπλέον, ο Μουσαίος συνδέεται άρρηκτα με τον Ορφέα – άλλες πηγές τον θέλουν γιο του, άλλες δάσκαλό του. Όπως και να έχει, έζησαν περίπου την ίδια εποχή. Η ελληνική παράδοση αναφέρει ότι ο Όμηρος ήταν δέκατη γενιά απόγονος του Ορφέα. Αν δεχτούμε ότι ο Όμηρος έζησε τον 7ο αιώνα π.Χ., τότε ο Ορφέας και ο Μουσαίος πρέπει να έζησαν στον 9ο ή 10ο αιώνα π.Χ., δηλαδή αρκετούς αιώνες μετά την εποχή του Μωυσή. Κατά συνέπεια, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Μουσαίος δεν ήταν ο Μωυσής της Βίβλου.