21.9 C
Livinë
18 Μαΐου, 2024
Image default
Νέα από τον τόπο μας

Το άγιο μήνυμα των Χριστουγέννων απλώθηκε σε όλη την Αλβανία

Το άγιο μήνυμα των Χριστουγέννων απλώθηκε σε όλη την Αλβανία

Σήμαναν οι καμπάνες των Χριστουγέννων στην Αλβανία. Από τη μια άκρη έως την άλλη της Αλβανίας οι καμπάνες των Ορθόδοξων ναών πανηγυρικά, περίχαρα αντιλάλησαν ότι «ετέχθη υμίν σήμερον σωτήρ». Το χαρμόσυνο, τ’ άγιο μήνυμα απλώθηκε στους αιθέρες και σκορπίστηκε παντού.

 Και κάθε χριστιανική ψυχή αναρίγησε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος προεξήρχε στον καθεδρικό ναό «Ανάσταση» των Τιράνων, πλαισιούμενος από το Μητροπολίτη Αμαντίας Ναθαναήλ και τον Επίσκοπο Βίλιδος Άστιο.

Πλήθος πιστών προσήλθε στη θεία λειτουργία και πολλοί εξ αυτών μετέλαβαν με πολύ ευλάβεια και συνειδητοποιημένα.

Αντί κηρύγματος διαβάστηκε στα αλβανικά και στα ελληνικά το μεστό σε νοήματα και πνευματικά διδάγματα μήνυμα του Μακαριωτάτου.

Ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει ότι «η ένθερμη επιθυμία για ειρήνη έχει μετατραπεί πρόσφατα σε καθημερινό πόνο, κραυγές και ικεσίες για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Εξαιτίας του απαράδεκτου καταστροφικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, επικρατεί μια τεράστια θλίψη. Την ίδια στιγμή, ένοπλες συγκρούσεις υπάρχουν στη Συρία, την Υεμένη και, γενικά, στην Ασία και την Αφρική, ενώ οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι συχνές στα μεγάλα δυτικά αστικά κέντρα. Ο κόσμος συνεχίζει να μαστίζεται από πολέμους άλλου είδους, οικονομικούς, διπλωματικούς, ιδεολογικούς πολέμους. Η βία και η αυθαιρεσία δεν γλίτωσαν ούτε τη βεβήλωση των ιερών τόπων. Για τα συμφέροντα διαφορετικών δυνάμεων, η παραπληροφόρηση χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου για να υποτάξει τη σκέψη και τη συνείδηση πολλών ανθρώπων».

Και προσθέτει: «Με την πρώτη ματιά, το αντίθετο της ειρήνης θεωρείται ότι είναι ο πόλεμος. Είμαι πεπεισμένος ότι το αντίθετο της ειρήνης, βαθιά, είναι ο εγωκεντρισμός, σε διάφορες λιχουδιές: καυχησία, υπερηφάνεια, άρρωστη κάστα, αλαζονεία· είναι εκείνο που διαταράσσει τις σχέσεις μεταξύ των λαών και ενθαρρύνει μικρές και μεγάλες συγκρούσεις. Μέσα στο φως της Γέννησης του Χριστού είναι ξεκάθαρο, επίσης, ότι ο εγωκεντρισμός νικάται μέσω της αγάπης και της ταπεινότητας, που αποτελούν τις προϋποθέσεις για την εγκαθίδρυση της ειρήνης».

Ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος ιερούργησε στο ναό του αγίου Αθανασίου. Μετά τη θεία δεξιώθηκε εκπροσώπους των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων της πόλης, αλλά και τοπικούς πολιτικούς παράγοντες, καθώς και πιστούς και συζήτησε μαζί τους.

Στο ιστορικό μοναστήρι του αγίου Βλαδιμήρου, κοντά στο Ελμπασάν, τελέστηκε χριστουγεννιάτικη θεία λειτουργία, που ήταν κατανυκτική μέσα στη σιγαλιά του ξημερώματος.

Η γέννηση του Χριστού εορτάστηκε πανηγυρικά και στις Μητροπόλεις Κορυτσάς, Μπερατίου, Αργυροκάστρου και Φίερι.

Να σημειωθεί ότι στις Ορθόδοξες κοινότητες σε πολλές περιοχές της Αλβανίας αναβίωσε την παραμονή των Χρσιτουγέννων από παιδιά, αλλά και από νέους το έθιμο των καλάντων, με τα οποία μεταφέρθηκε η χαρμόσυνη είδηση της ανανθρώπησης.

πάτερ Ηλίας Μάκος 

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις