10.4 C
Livinë
20 Απριλίου, 2024
Image default
Νέα από τον τόπο μας

Δημιουργήστε ένα νέο όραμα για τα Δυτικά Βαλκάνια

Δημιουργήστε ένα νέο όραμα για τα Δυτικά Βαλκάνια

Η Ιταλία ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύξει ένα νέο όραμα για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και να θέσει την επέκταση αυτής της επικράτειας στις προτεραιότητές της.

Στόχος της δεξιάς κυβέρνησης της Giorgia Meloni είναι να επιδράσει περισσότερο η Ιταλία στα Βαλκάνια.

Χαιρέτισε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα τη διάσκεψη για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιείται σήμερα στην πόλη της Τεργέστης.

«Ως γειτονική χώρα, η Ιταλία γνωρίζει πολύ καλά την κρίσιμη σημασία που έχει αυτή η περιοχή για το μέλλον όλης της Ευρώπης. Γνωρίζουμε εκ πείρας ότι ό,τι συμβαίνει πέρα από την Αδριατική έχει μια τόσο άμεση αντανάκλαση πάνω μας. Επομένως, δεν μπορεί να υπάρξει ένα πιο κατάλληλο μέρος για αυτό το συνέδριο. Η Τεργέστη και η Friuli-Venezia Giulia είναι στενά συνδεδεμένες με τον βαλκανικό κόσμο και βαθιά συνδεδεμένες σε οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις.

Η τρέχουσα γεωπολιτική δυναμική καθιστά αυτό το συνέδριο ακόμη πιο απαραίτητο. Ο πόλεμος της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, έφτασε στον ενδέκατο μήνα και μας βάζει στον δρόμο των αναπόφευκτων στρατηγικών επιλογών.

Η Ευρώπη έχει μεγάλη ευθύνη απέναντι στα Βαλκάνια και δέσμευση να επιβεβαιώσει σε αυτήν την περιοχή την αίσθηση του ανήκειν στον κόσμο και τις αξίες μας. Αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που έδωσα στις 6 Δεκεμβρίου στη Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων στην Αλβανία. Είναι σημαντικό να επαναλάβουμε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει την περιοχή με συγκεκριμένα μέτρα στα Τίρανα. Σκέφτομαι, για παράδειγμα, ένα πακέτο ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τη στήριξη του ενεργειακού τομέα για τον μετριασμό των επιπτώσεων των αυξήσεων των τιμών και για την παροχή συγκεκριμένης βοήθειας σε οικογένειες και επιχειρήσεις», δήλωσε η επικεφαλής της ιταλικής εκτελεστικής εξουσίας.

Η Giorgia Meloni δήλωσε ότι «είναι επείγον η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύξει ένα νέο όραμα για αυτήν την περιοχή και να θέσει την επέκταση της ΕΕ στις προτεραιότητές της.

Η Ιταλίδα Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η Ιταλία θα συνεχίσει να μάχεται στην πρώτη γραμμή, ώστε η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων να συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη ώθηση και αποφασιστικότητα. «Για εμάς είναι επίσης θέμα απόλυτης σημασίας η εθνική ασφάλεια και γι’ αυτό δεν μπορούμε να το παραμελήσουμε».

Σύμφωνα με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, στόχος της δεξιάς κυβέρνησής της «είναι να φέρει «περισσότερη Ιταλία στα Βαλκάνια», άλλωστε, είπε, αυτό μας ζητούν όλοι οι φίλοι της περιοχής, το οποίο προσωπικά παρατήρησα στις συναντήσεις στη Σύνοδο Κορυφής που είχα στα Τίρανα. Οι εταιρείες μας είναι ήδη πρωταγωνιστές στην περιοχή, αλλά πρέπει να ανανεώσουμε αυτή την παρουσία και να επενδύσουμε σε στρατηγικούς τομείς.

Το σημερινό συνέδριο προσφέρει αναμφίβολα την ευκαιρία να συζητηθούν συγκεκριμένοι τρόποι επανεκκίνησης της δράσης της Ιταλίας σε αυτή την περιοχή και να συστηματοποιηθούν οι σημαντικές ευκαιρίες που μπορούν να προσφέρουν τα Βαλκάνια στις εταιρείες μας.

Η ασφάλεια και η ανάπτυξη όλων των λαών των Δυτικών Βαλκανίων είναι ουσιαστικής σημασίας για το εθνικό συμφέρον της Ιταλίας. Για το έθνος μας, το θέμα δεν είναι να εστιάσουμε σε έναν εταίρο και μετά σε έναν άλλο και μετά να τους αγνοήσουμε όλους. Δεν είναι αυτό που μας ζητείται να κάνουμε και δεν είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε.

Ήμασταν πάντα αλληλέγγυοι με κάθε γείτονά μας σε περιόδους δυσκολίας και στεκόμαστε δίπλα σε όλους εργαζόμενοι για μια κοινή αύξηση της ασφάλειας. Όλα αυτά μπορούν να συμβούν μόνο σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει και είμαι πεπεισμένη ότι αυτό το συνέδριο μπορεί να είναι άλλο ένα σημαντικό βήμα σε αυτό το ταξίδι που πρέπει να δει τους θεσμούς και τον επιχειρηματικό κόσμο να περπατούν μαζί, ενωμένοι».

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις