11.3 C
Livinë
29 Μαρτίου, 2024
Image default
Νέα από τον τόπο μας

Διαμαρτυρία περιβαλλοντολόγων για το αεροδρόμιο της Αυλώνας

Διαμαρτυρία περιβαλλοντολόγων για το αεροδρόμιο της Αυλώνας

Περιβαλλοντολόγοι διαδήλωσαν το Σάββατο κατά της κατασκευής του αεροδρομίου της Αυλώνας στην προστατευόμενη περιοχή της Νάρτας.

Η Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης, ζήτησε πέρυσι από τις αλβανικές αρχές να αναστείλουν τα έργα του αεροδρομίου της Αυλώνας λόγω μη συμμόρφωσης με τους εθνικούς και διεθνείς νόμους.

Πριν από λίγες μέρες, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Τιράνων αποφάσισε να μην κάνει δεκτή την αγωγή δύο αλβανικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, «PPNEA» και «AOS», με την υποστήριξη του διεθνούς οργανισμού «EuroNatur», που αντιτάχθηκε στο σχέδιο κατασκευής του αεροδρομίου της Αυλώνας στη λιμνοθάλασσα της Νάρτας.

«Η αγωγή των 1.400 σελίδων εξετάστηκε από έναν μόνο δικαστή σε μια συνεδρίαση 7 λεπτών με κεκλεισμένων των θυρών και σύμφωνα με τον δικαστή, οι οργανώσεις, ως ενάγοντες, δεν δύναται να αμφισβητήσουν νομικά την άδεια κατασκευής στην προστατευόμενη περιοχή διότι δεν επηρεάζεται από αυτή την δραστηριότητα», ανακοίνωσαν οι οργανώσεις.

Η αλβανική κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει δηλώσει ότι το έργο κατασκευής του αεροδρομίου της Αυλώνας δεν επηρεάζει την προστατευόμενη περιοχή της Νάρτας, αλλά αντιθέτως δίνει ανάπτυξη στον τουρισμό και σε ολόκληρη την περιοχή.

Η κατασκευή του αεροδρομίου της Αυλώνας ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021 και πραγματοποιείται από κοινοπραξία εταιρειών, όπου το 50% των μετοχών ανήκει στη «Mabetex» του επιχειρηματία Behgjet Pacolli, σε συνεργασία με την τουρκική εταιρεία, «Yda Group». , η οποία κατέχει το 48% των μετοχών, ενώ το 2% ανήκει στην εταιρεία από το Κοσσυφοπέδιο «2A Group Shpk». 

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις