11.5 C
Livinë
18 Απριλίου, 2024
Image default
Νέα από τον τόπο μας

Είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο

Είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο

Ο υπουργός Άμυνας της Αλβανίας Νίκο Πελέσι δήλωσε ότι η χώρα δεν απειλείται επί του παρόντος, αλλά είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο, αναφερόμενος στην αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar από την Τουρκία.

Τον Δεκέμβριο, η Αλβανία αγόρασε τρία τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, ένα μοντέλο που χρησιμοποιείται από την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας, τα οποία φέρουν ελαφριές βόμβες καθοδηγούμενες με λέιζερ.

«Δεν υπάρχει κανένα σήμα για να ανησυχούμε για πιθανή εμπλοκή σε οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση για τη χώρα μας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προετοιμαστούμε ακόμη και για τη χειρότερη ημέρα. Σε αυτό το πλαίσιο, επίσης λόγω του γεωπολιτικού σοκ μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αποφασίσαμε να εμπλουτίσουμε την πολεμική μας αεροπορία με μια σύγχρονη και ιδιαίτερα αποτελεσματική ικανότητα», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης την Κυριακή.

Πρόσθεσε ότι η Αλβανία είναι ένα πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ, της μεγαλύτερης πολιτικής και στρατιωτικής συμμαχίας στον κόσμο και ότι η Αλβανία δεν απειλείται σήμερα.

Τα σχόλιά του απηχούν εκείνα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα κατά την υπογραφή της συμφωνίας στις 21 Δεκεμβρίου. Ο Ράμα δήλωσε ότι τα οχήματα είναι οπλισμένα και έτοιμα για μάχη, «η οποία ελπίζω να μην συμβεί ποτέ».

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την παρακολούθηση της επικράτειας της χώρας για καλλιέργεια ναρκωτικών, πυρκαγιές, πλημμύρες, ακόμη και για παράνομη μετανάστευση.

Επίσης, μέρος της συμφωνίας είναι η κατασκευαστική εταιρεία να εκπαιδεύσει 30 μέλη του αλβανικού στρατού στον χειρισμό των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Θα επιχειρούν από την αεροπορική βάση Kucova, η οποία πρόκειται να γίνει σημείο επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, παρέχοντας επιχειρήσεις αεροπορικού ανεφοδιασμού, υποστήριξης, διοικητικής μέριμνας, εκπαίδευσης και ασκήσεων.

«Υπογράψαμε συμβόλαιο εξαγωγής με την Αλβανία, μια χώρα που περπατάμε δίπλα της εδώ και αιώνες και μοιραζόμαστε ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς», δήλωσε ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, ιδιοκτήτης της τουρκικής εταιρείας. 

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις