9.2 C
Livinë
19 Απριλίου, 2024
Image default
Νέα από τον τόπο μας

Εβδομάδα θρησκευτικού τουρισμού στην Αλβανία

Εβδομάδα θρησκευτικού τουρισμού στην Αλβανία

Εβδομάδα θρησκευτικού τουρισμού βρίσκεται σε εξέλιξη στα Τίρανα, που οργανώνει το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο «Λόγος» της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.
Μέσα από ομιλίες ειδικών βασικός στόχος είναι να ενημερωθούν οι πολίτες για το τι είναι ο θρησκευτικός τουρισμός, αλλά και να ανοίξει μια συζήτηση με επιχειρηματίες για την προώθησή του. Εξάλλου τονίζεται ότι ο τουρισμός γενικά αποτελεί μια προοπτική οικονομικής προόδου.

Αναπτύσσονται και ειδικά θέματα όπως ο θρησκευτικός τουρισμός σαν εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής βιωσιμότητας στη Νότια Αλβανία, η συμβολή του στην εδραίωση της αρμονίας των θρησκειών κ.λπ.
Να σημειωθεί ότι στη Νότια Αλβανία είναι πληθώρα τα θρησκευτικά μνημεία με μεγάλη σπουδαιότητα.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας κάνει μια μεθοδική προσπάθεια για να αναδειχθεί η αξία του θρησκευτικού τουρισμού.
Επιδίωξη του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου «Λόγος» της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, που λειτουργεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα θρησκευτικού τουρισμού, είναι η χαρτογράφηση, η αναγγελία και η προβολή των τόπων θρησκευτικού τουρισμού.

Είναι πολλά τα Ορθόδοξα μνημεία στην Αλβανία, αλλά και των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων, με ιδιαίτερη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, που μπορούν να αποτελέσουν πόλο προσέλκυσης τουριστών.
Ωστόσο οι προσκυνηματικοί χώροι δεν είναι μόνο κτίρια, που έχουν μια αισθητική, αλλά και ένα παρελθόν, αλλά λειτουργούν στο σήμερα και σαν «θεραπευτικά» σημεία, που μεταδίδουν αξίες, η γνώση και η βίωση των οποίων θα αποδειχθεί ωφέλιμη.

Μέσα από τον θρησκευτικό τουρισμό προκύπτουν θεραπευτικά αποτελέσματα ψυχών και σωμάτων, δηλαδή καλλιεργείται το εσωτερικά ωραίο.
Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μύηση και εισαγωγή σε χώρους, που έχουν κάτι να μας αποκαλύψουν. Και το κυριότερο η επίσκεψη-προσκύνημα σε θρησκευτικού χώρους μπορεί να γίνει ένα άνοιγμα ψυχής και μια δυνατότητα εισόδου σε αξίες και εξόδου από πάθη. Χρειάζεται, ωστόσο, σωστή προσέγγιση, ώστε ένα άνοιγμα, μια υποδοχή σε πνευματικούς τόπους να είναι και ένα κλείσιμο με θετικές επενέργειες στην καρδιά, και, ταυτόχρονα, ένα κλείσιμο με θετικές επενέργειες στην καρδιά να είναι και άνοιγμα σε καινούργιους ορίζοντες.

π Ηλίας Μάκος

Διαβάστε ακόμη

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις