16.6 C
Livinë
28 Μαρτίου, 2024
Image default
Νέα από τον τόπο μας

Η οικονομία της Αλβανίας κινδυνεύει από τις ΣΔΙΤ και τη μείωση του πληθυσμού

Η οικονομία της Αλβανίας κινδυνεύει από τις ΣΔΙΤ και τη μείωση του πληθυσμού

Η οικονομία της Αλβανίας για όλο το 2023 κινδυνεύει από τους υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού, την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και εσωτερικά από Συμβάσεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), όπως ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα στις εαρινές προβλέψεις για τις χώρες της περιοχής ECA (Ανατολική Ευρώπη και Κεντρική Ασία).

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι η κύρια πρόκληση της χώρας είναι η μείωση του πληθυσμού, η μαζική μετανάστευση και η κακή ποιότητα του εργατικού δυναμικού.

Η τράπεζα αναλύει ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας αναμένεται να είναι πιο συγκρατημένη το 2023, στο πλαίσιο των παγκόσμιων εξελίξεων και των αυστηρότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Οι εξαγωγές, η κατανάλωση και οι επενδύσεις θα αυξηθούν με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία.

Ο ρυθμός πληθωρισμού αναμένεται να φτάσει το 3% έως το 2025. Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να φθάσει στο 0,7% εκατό του ΑΕΠ μόνο μετά το 2023, σε συμμόρφωση με τον δημοσιονομικό κανόνα.

Η δημοσιονομική εξυγίανση θα προέλθει κυρίως από την πλευρά των δαπανών. Από την πλευρά των εσόδων, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει μια σειρά από φόρους που προβλέπονται στη Μεσοπρόθεσμη Δημοσιονομική Στρατηγική.

Η Τράπεζα αναλύει ότι οι περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας αποτελούν τον κύριο κίνδυνο για την οικονομική ανάπτυξη, καθώς μπορούν να επηρεάσουν τη μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, να επιβραδύνουν τη φτώχεια και να περιορίσουν τον δημοσιονομικό χώρο της χώρας.

Επίσης, ως μικρή, ανοιχτή οικονομία, η Αλβανία είναι πολύ εκτεθειμένη σε εξωτερικούς κραδασμούς.

Ενώ οι εσωτερικοί κίνδυνοι προέρχονται από φυσικές καταστροφές, συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και κρατικές επιχειρήσεις, επιπλέον των δημοσιονομικών κινδύνων που προέρχονται από τον ενεργειακό τομέα.

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις