9.2 C
Livinë
19 Απριλίου, 2024
Image default
Νέα από τον τόπο μας

Ιταλός επιχειρηματίας ζητά παρέμβαση Μελόνι για αποπληρωμή 120 εκ. ευρώ από την Αλβανία

Ιταλός επιχειρηματίας ζητά παρέμβαση Μελόνι για αποπληρωμή 120 εκ. ευρώ από την Αλβανία

Μετά από μια δεκαετία δικαστικών αγώνων, η Αλβανία έχασε τελικά την υπόθεση για την αναθεώρηση της διαιτητικής απόφασης που επιδίκασε στον Ιταλό επιχειρηματία Francesco Becchetti και σε άλλα πρόσωπα αποζημίωση άνω των 120 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο ρεπορτάζ της η «Il Fatto Quotidiano» τονίζει ότι το ποσό είναι μεγάλο, ίσο με το 0,75% της συνολικής ακαθάριστης παραγωγής των Τιράνων, που το 2022 έφτασε τα 16,2 δισ. ευρώ.

Η νομική σύγκρουση αφορούσε το Agon Channel, ένα τηλεοπτικό κανάλι στα Τίρανα με 500 υπαλλήλους, ιδιοκτησίας του Becchetti, το οποίο άνοιξε τον Απρίλιο του 2013.

Λόγω της κριτικής του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, της κυβέρνησής του και άλλων πολιτικών, το κανάλι έκλεισε τον Οκτώβριο του 2015, αφού ο Becchetti και η μητέρα του, Liliana Condomitti, κατηγορήθηκαν άδικα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τα περιουσιακά στοιχεία του Μπεκέτι δεσμεύτηκαν, εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης και ζητήθηκε η έκδοση.

Τον Οκτώβριο του 2015, ο Becchetti συνελήφθη στο Λονδίνο, αλλά τον Ιούλιο του 2016 το Ποινικό Δικαστήριο του Westminster αρνήθηκε ένταλμα έκδοσης, περιγράφοντας τα αλβανικά στοιχεία ως «εντελώς ψευδή».

Η απόρριψη του αιτήματος της Αλβανίας έγινε από το ICSID στην Ουάσιγκτον, το Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών, το οποίο ανήκει στον όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με το ICSID, τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν από την κυβέρνηση Rama κατά του Becchetti και του διαχειριστή του Agon Channel, Mauro De Renzis – κατηγορούμενοι για φοροδιαφυγή, παραποίηση εγγράφων, κατάχρηση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος– είχαν ως κίνητρο την τηλεοπτική κριτική κατά της αλβανικής κυβέρνησης και ότι το κλείσιμο του ήταν το αποκορύφωμα μιας πολιτικής εκστρατείας εναντίον του Bechetti.

Το δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε ότι τα Τίρανα έκαναν κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας. Αφού η Αλβανία δεν μπόρεσε να τα δικαιολογήσει, η Ιντερπόλ απέσυρε τα εντάλματα σύλληψης κατά των Μπεκέτι και Ντε Ρέντσις.

Τώρα η απόφαση του 2019 καθίσταται οριστική και η αλβανική κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει 120 εκατομμύρια στον Becchetti και σε άλλους πληγέντες.

Ο Μπεκέτι είπε: «Ο Ράμα και η κυβέρνησή του διέπραξαν εναντίον μου μια από τις χειρότερες πράξεις πολιτικής δίωξης στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία και έχουν αναστατώσει τη ζωή της οικογένειάς μου. Περιμένω από τη Giorgia Meloni να παρέμβει άμεσα ώστε ο Ράμα και η κυβέρνησή του να σταματήσουν αμέσως τη δίωξη και να πληρώσουν τις αποζημιώσεις που τους οφείλονται». 

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις