13.6 C
Livinë
18 Απριλίου, 2024
Image default
Πολιτισμός

Ντοκιμαντέρ για τους Κρητικούς μετανάστες στην Αυστραλία

Ντοκιμαντέρ για τους Κρητικούς μετανάστες στην Αυστραλία

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, πώς έφτασε ο πρώτος Κρητικός στη μακρινή Αυστραλία; Ποιοι ήταν αυτοί οι πρώτοι θαρραλέοι που ξεκινούσαν ένα ταξίδι στο άγνωστο χωρίς εφόδια αλλά με πείσμα για ζωή;

O Γεώργιος Ντόκος και άλλοι έφτασαν στην Αυστραλία το 1848 προς αναζήτηση χρυσού. Τη στιγμή που αποβιβάστηκαν εκεί ξεκίνησε και η ιστορία των Κρητικών στη μακρινή Αυστραλία. 175 χρόνια μετά ερχόμαστε να πούμε αυτή την ιστορία.

Στο ντοκιμαντέρ με τίτλο “Στην Άλλη άκρη του Κόσμου” βλέπουμε την ιστορία των Κρητικών στην Αυστραλία. Η Ανδριανή Αγγελιδάκη, γνωστή δημοσιογράφος της Κρήτης, ταξιδεύει στην Αυστραλία το Μάιο 2023 και παρακολουθεί τις εκδηλώσεις των Ομογενών στη Μελβούρνη για τους εορτασμούς για τη Μάχη της Κρήτης. Εκεί προβληματίζεται, σκέφτεται, αναζητά. Συναντάει ακαδημαϊκούς, ιστορικούς, ερευνητές στην Ελλάδα και την Αυστραλία, Κρήτες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς που σήμερα κρατούν ζωντανή την Κρήτη. Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές της ταινίας αυτής.

Μια ολόκληρη Κρήτη στην άλλη άκρη του κόσμου. Μέσα από ανθρώπινες ιστορίες αλλά και ιστορικές, εμπεριστατωμένες μαρτυρίες περιγράφουμε την μεγάλη ιστορία της μετανάστευσης των Κρητικών στη γη της Αυστραλίας αλλά και της μετανάστευσης των Ελλήνων γενικότερα. 

Όλη η Κρήτη συναντιέται ώστε να πραγματοποιηθεί και να υποστηριχθεί αυτό το ντοκιμαντέρ. Αναδεικνύοντας πώς τα καταφέρνουν οι Κρήτες στην Αυστραλία μας γεμίζει υπερηφάνεια. Θα πάμε στην “Άλλη άκρη του Κόσμου” γιατί το οφείλουμε.

Συνεργάτες και επιχειρηματίες από την Κρήτη και την Αυστραλία συσπειρώνονται γύρω από αυτό το έργο που πάει πέρα από εμάς. Η συμβολή όλων είναι ιδιαίτερα σημαντική για να μπορέσουμε να πούμε την ιστορία των Κρητικών όπως πραγματικά της αξίζει.

*Το μεγάλο αυτό πρότζεκτ πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και τη συνδρομή της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας. Η παραγωγή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί από την EyeQ creative media productions.

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις