16.6 C
Livinë
28 Μαρτίου, 2024
Image default
Νέα από τον τόπο μας

Ραγδαία αύξηση της λαθρομετανάστευσης μέσω των Δ. Βαλκανίων, σύμφωνα με τη FRONTEX

Ραγδαία αύξηση της λαθρομετανάστευσης μέσω των Δ. Βαλκανίων, σύμφωνα με τη FRONTEX

Ο αριθμός των παράτυπων εισόδων στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυξήθηκε κατά 64% το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2016, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία συνόρων, η Frontex.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία κατέγραψε 330.000 παράτυπες εισόδους το 2022, το 45% των οποίων στον διάδρομο των Βαλκανίων.

Σύμφωνα με την Frontex, ο Δυτικός Βαλκανικός Διάδρομος αποτέλεσε την κύρια οδό εισόδου στην ΕΕ, με 145.600 παράτυπες εισόδους να πραγματοποιούνται μέσω αυτού.

Στον δρόμο της κεντρικής Μεσογείου, τον δεύτερο συνηθέστερο, ο αριθμός των διελεύσεων ξεπέρασε τις 100.000, που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 50%.

Το 10% περίπου των εισόδων αφορά γυναίκες και το 9% ανηλίκους.

Σε σχέση τώρα με τον ανατολικό Μεσογειακό Διάδρομο (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, μέσω Τουρκίας), οι παράτυπες είσοδοι έφτασαν τις 42.800, διπλάσιες περίπου σε σχέση με το 2021, ωστόσο είναι λιγότερες από τις μισές εκείνων που πραγματοποιήθηκαν το 2019. Σύροι, Αφγανοί και Νιγηριανοί ήταν οι κυριότερες εθνότητες προέλευσης των παρατύπως εισερχομένων μέσω του εν λόγω διαδρόμου στην ΕΕ. 

Από εκεί και πέρα, η υπηρεσία ανακοίνωσε πως 13 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες καταμετρήθηκαν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από τη στιγμή της έναρξης του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του χρόνου, αριθμός που δεν καταμετρήθηκε στα παραπάνω στοιχεία, με τα 10 εκατομμύρια εξ αυτών να εξέρχονται των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την ίδια περίοδο.

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις