9.2 C
Livinë
19 Απριλίου, 2024
Image default
Νέα από τον τόπο μας

Στη Σύνοδο του Νταβός και οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων

Στη Σύνοδο του Νταβός και οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων

Η Σύνοδος Κορυφής του Νταβός θα συγκεντρώσει στις 17 Ιανουαρίου ηγέτες διαφόρων χωρών, υψηλούς επιχειρηματικούς εκπροσώπους και διπλωμάτες όπου θα συζητηθεί όχι μόνο η οικονομική ανάπτυξη αλλά και πέραν αυτής.

Η κύρια ατζέντα των συζητήσεων θα απασχολήσει την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά δεν θα μείνουν πίσω οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο ή η ρύπανση και η προστασία του κλίματος.

Τη συμμετοχή έχουν επιβεβαιώσει ο Έντι Ράμα, καθώς και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντες Βούτσιτς, και ο πρόεδρος των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι.

Την Τρίτη αναμένεται να μιλήσει ο επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης, όπου θέμα αναμένεται να είναι η κυβερνοασφάλεια και τα μέτρα για την προστασία του εικονικού χώρου.

Περαιτέρω, κατά τη διάρκεια της συνόδου, αναμένεται τόσο ο Ράμα όσο και ο Βούτσιτς να μιλήσουν για συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πιο συγκεκριμένα για την Πολιτική Επιτροπή, ως πρόταση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. 

2700 προσωπικότητες από 130 χώρες του κόσμου θα συγκεντρωθούν στο Νταβός της Ελβετίας για μια ετήσια σύνοδο κορυφής όπου δίνεται έμφαση στη συνεργασία αλλά και δημιουργούνται ευκαιρίες για νέα έργα.

Στις συζητήσεις θα παρευρεθούν την επόμενη εβδομάδα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von Der Leyen, ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. 

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις