12.9 C
Livinë
29 Μαρτίου, 2024
Image default
Νέα από τον τόπο μας

Χωρίς «Γαλάζια σημαία» οι παραλίες της Αλβανίας

Χωρίς «Γαλάζια σημαία» οι παραλίες της Αλβανίας

Η  Αλβανία δεν βρίσκεται στον χάρτη των χωρών που έχουν το σύμβολο της «Γαλάζιας Σημαίας», ένας οικολογικός δείκτης για μια ακτή με υψηλό περιβαλλοντικό επίπεδο

Το 2008, το δημοσίευμα του «Inter press Agency» προειδοποιούσε ότι η ποιότητα των παρθενικών παραλιών της Νότιας Αλβανίας θα μπορούσε να λάβει την αναγνώριση του οικολογικού προτύπου. Αλλά η προϋπόθεση ήταν «αν η κυβέρνηση αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα προβλήματα με την επεξεργασία αποβλήτων στην περιοχή. Το σήμα Γαλάζιας Σημαίας απονέμεται από το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, έναν ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα την Κοπεγχάγη, σε παραλίες που συμμορφώνονται με αυστηρά κριτήρια ποιότητας του νερού σε διαφορετικές ηπείρους. Η Αλβανία είναι η μόνη παραθαλάσσια χώρα στην Ευρώπη όπου καμία παραλία δεν φέρει γαλάζια σημαία.

Για να πιστοποιηθεί, μια παραλία πρέπει να πληροί 33 κριτήρια, τα οποία χωρίζονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες που σχετίζονται με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Ενημέρωση, την Ποιότητα των Νερών, την Περιβαλλοντική Διαχείριση και την Ασφάλεια και Υπηρεσίες.

Αν μια παραλία που έχει πιστοποίηση Γαλάζιας Σημαίας δεν πληροί τα κριτήρια, η σημαία μπορεί να αποσυρθεί οριστικά ή προσωρινά από την παραλία.

Σόλες τις περιπτώσεις μη εκπλήρωσης των κριτηρίων , ο Εθνικός Διαχειριστής πρέπει να ειδοποιήσει τον ακτοπλοϊκό για τα κριτήρια μη συμμόρφωσης και οι πληροφορίες σχετικά με τον λόγο απόσυρσης της σημαίας πρέπει να αναρτώνται με σαφήνεια στην παραλία.

Σε δειγματοληψίες νερού μάλιστα, εντοπίστηκε μικροβιακή μόλυνση.

Διαβάστε επίσης:

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις