12.9 C
Livinë
29 Μαρτίου, 2024
Image default
Νέα από τον τόπο μας

Ο Ράμα μπέρδεψε το δρόμο….μέσω Άγκυρας!

Ο Ράμα μπέρδεψε το δρόμο....μέσω Άγκυρας!

Γράφει ο Ορφέας Μπέτσης

Για τις τουρκικές υπηρεσίες, ειδικά σε χώρες-δορυφόρους, η 100η επέτειος από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας είναι ευκαιρία περαιτέρω προπαγανδιστικής χειραγώγησης. Στην Αλβανία ξεκίνησαν ήδη σειρά εκδηλώσεων που στην ουσία δεν έχουν άλλο στόχο παρά την υπαγωγή της κοινωνίας στα ήδη προσυμφωνημένα μεταξύ Ερντογάν και Ράμα. ο οποίος θέλει να πάει στην ΕΕ μέσω Άγκυρας!
Εξάλλου, διπλωματικοί και άλλοι πράκτορες τουρκικών κρατικών υπηρεσιών δεν παύουν να υπογραμμίζουν με κάθε ευκαιρία ότι είναι ακριβώς αυτή η σπάνια χημεία μεταξύ των δύο ηγετών και η αδελφική αμοιβαία εμπιστοσύνη που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της θεαματικής αναβάθμισης των διμερών σχέσεων και της στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Είναι ίσως το καλύτερο δώρο που ο Έντι Ράμα προσφέρει στην Τουρκία και ό,τι πιο αντιιστορικό από την πλευρά των Αλβανών να αποδεχθούν την επίσημη διείσδυση της Τουρκίας στο αλβανικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Σαφές είναι προφανώς ότι η διαμόρφωση προγραμμάτων εκπαίδευσης, σχολικών εγχειριδίων και ειδικά η δομή των υποχρεωτικών κρατικών εξετάσεων του Λυκείου αν μη τι άλλο είναι κρίσιμος παράγοντας για τη διαμόρφωση της συλλογικής συνείδησης του αλβανικού λαού. Το Υπουργείο Παιδείας της Αλβανίας εδώ και δύο σχεδόν εβδομάδες δημοσίευσε την σχετική απόφαση για τις κρατικές Εξετάσεις Λυκείου 2023. Ενώ προσπαθεί, η απόφαση να περάσει απαρατήρητη, τα αλβανικά ΜΜΕ επικριτικά και τα τουρκικά επαινετικά, εστίασαν στο γεγονός ότι η τουρκική γλώσσα από φέτος είναι υποχρεωτική εξέταση επιλογής για τους τελειόφοιτους Λυκείου, μαζί με άλλες πέντε ευρωπαϊκές (αγγλική, γαλλική, ιταλική, ισπανική και γερμανική).

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο slpress

Διαβάστε ακόμη

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις